Ce suntem fără EGO?

“Dragostea este fericită atunci când este capabilă să ofere ceva. EGOul este fericit când este capabil să ia ceva.” – Osho.

EGOul este parte a personalității umane și-l experimentăm ca „SINE” sau „EU” și este în contact cu lumea exterioară prin percepție.

Este acea parte care își amintește, evaluează, planifică, răspunde și acționează  în existența socială și umană.Când ești în compania EGOului, te simți separat de ceilalți și izolat în propriul EU. 

EUL, se formează de la naștere și odată dezvoltat, este capabil să se schimbe de-a lungul vieții, în special în condiții de amenințare, boală și schimbări semnificative în funcție de ce evenimente trăim.

Așadar, cuvântul englezesc EGO” este cuvântul latinesc pentru “EU”.
Tradus literal, EGO înseamnă „EU”.
Dacă ai scrie „TE IUBESC” în latină, ai scrie “EGO AMO TE”.
Căutând în dicționarul limbii române, EGO înseamnă: “al doilea eu; persoană care se aseamănă întru totul cu alta, încât i se poate substitui.”
Așadar, majoritatea termenilor care includ „EGO” implică procese sau reacții în care EU, sau AL MEU sunt frecvente. Luăm în considerare egoismul, motivul de a acționa în interesul propriu.
Cineva care se comportă egoist își urmărește pur și simplu propriile obiective, așa cum facem cu toții. Un motiv este egoist atunci când este concentrat pe ceea ce vreau „EU”.
Oamenii autocritici pot fi și ei egoiști. Oamenii care se văd pe sine ca fiind negativiști și sunt influențați de gânduri, motive, emoții și comportamente, așa cum o fac adesea oamenii foarte depresivi sunt adesea foarte concentrați pe ei înșiși.
Dar ce devenim atunci când eliminăm EGOul? ALTRUIȘTI.
Știu, este greu să acționăm numai în favoarea altora, pentru că dacă nu suntem mulțumiți de ce primim în schimb, ne întoarcem la EGO.
Ideea este că nu putem să eliminăm complet EGOul și nici nu ar trebui să o facem. Dacă învățăm să-l ținem în frâu și să-l folosim corect, ne ajută să ne construim încrederea în sinele nostru.
Un EGO nesănătos ne îndepărtează de obiceiurile sănătoase și în loc să fim vulnerabili în fața cuiva, manifestăm frică, judecată și defensivă. Ne evidențiem neajunsurile și frustrările.
EGOul ne poate separa de sinele nostru cu gânduri care ne sunt dăunătoare, cum ar fi: “nu sunt suficient de bun sau nu merit.”
EGOul și ALTRUISMul, ar putea funcționa perfect împreună, dacă știm să le echilibrăm. Putem fi mulțumiți de realizările noastre și în același timp să fim și generoși cu ceilalți.

În ultimii ani, m-am apropiat mult de sinele meu autentic, mi-am dat seama că eu sunt suficientă și nu am nevoie de nimeni și de nimic să-mi dea permisiunea de a fi EU însămi. Am reușit de multe ori să dau EGOul la o parte, să fiu în autenticitatea mea și să descopăr siguranța, altruismul, sensibilitatea, tăcerea, singurătatea, seriozitatea…

Am început să-mi umplu viața cu sens pentru că sensul mi-a oferit un scop, trăiesc fiecare clipă și mă raportez la prezent, creând viitorul.
Ce cred alții despre mine, nu este treaba mea. M-am pierdut pe mine de multe ori, încercând să creez o imagine potrivită cu ceea ce au vrut alții să fiu și să devin și am creat o imagine falsă și ajunsesem să mă pierd în loc să mă creez.

Am devenit responsabilă față de mine, pentru că cine sunt, este mai important decât ceea ce fac, cum o fac, pentru ce, cum, unde, dacă gestionez cine sunt, restul vine de la sine.

Cu timpul, am învățat să conduc din interior, aici am găsit esența a ceea ce sunt cu adevărat, din sinele meu autentic.
Am renunțat să trăiesc după un set de valori si trăsături pe care le învățasem, pentru că după acele reguli, nu făceam decât să sufăr și să mă îndepărtez de mine tot mai mult și eram din eșec în eșec.
Am învățat să fiu EU, trăind lângă EGO și acționând din ALTRUISM.

“E.G.O. – You EDGE GOD OUT” (ÎL ÎNDEPĂRTEZI PE DUMNEZEU).

Recunoștință!
Pe curând!

 

Leave A Comment